Znaki BHP - Znaki Ewakuacyjne, Znaki bezpieczeństwa, Instrukcje BHP
Szukaj odmian i synonimów: np tytoń, tytoniu, papieros

img

Pomoc i zamówienia
732 987 112 | biuro@znaki-bhp.pl
Znaki ostrzegawcze w gastronomii
Znaki ostrzegawcze w gastronomii

Dlaczego należy stosować znaki ostrzegawcze w gastronomii?

Produkcja żywności oraz branża gastronomiczna związane są z licznymi zagrożeniami. Znaki ostrzegawcze w gastronomii są używane między innymi do informowania o możliwości skaleczenia, obcięcia palców czy poparzenia. Są one niezbędne do zachowania bezpiecznych warunków pracy oraz komfortu pracownika. Każdy rodzaj niebezpieczeństwa musi zostać dobrze oznaczony, tak aby można było uniknąć wypadków i urazów. Obowiązek stosowania znaków i tabliczek oraz umieszczania ich w widocznych miejscach należy do pracodawcy.

 

Znaki ostrzegawcze w gastronomii – jak wyglądają?

Znaki ostrzegawcze to żółte trójkąty z czarnymi elementami w postaci piktogramu i ramki. Są one uniwersalne i używane w wielu państwach na całym świecie. Czasami znaki ostrzegawcze w gastronomii zawierają też część opisową pod trójkątem, która służy doprecyzowaniu znaczenia tabliczki.

 

 

Znak Ostrzeżenie przed niską temperaturą / warunkami zamarzania Znak Ostrzeżenie przed gorącą powierzchnią Znak Ostrzeżenie przed niebezpieczeństwem obcięcia palców Stojak potykacz - Uwaga Ślisko

Znak Ostrzeżenie przed

niską temperaturą /

warunkami zamarzania

Znak Ostrzeżenie przed

gorącą powierzchnią

Znak Ostrzeżenie przed

niebezpieczeństwem obcięcia

palców

Stojak potykacz -

Uwaga Ślisko

 

 

Przed jakimi zagrożeniami chronią znaki ostrzegawcze w gastronomii?

Znaki bhp w lokalu gastronomicznym znajdziemy głównie w kuchni oraz w pozostałych pomieszczeniach, w których pracownicy wykonują swoje obowiązki. Bardzo często spotykany jest znak uwaga gorąca powierzchnia, który umieszczany jest w pobliżu płyt grzewczych używanych do utrzymywania dań w odpowiedniej temperaturze przed zaserwowaniem.  Taka tabliczka na pewno znajdzie się tez w pobliżu kuchni gazowych i elektrycznych oraz grilla.

W profesjonalnych kuchniach używa się wielu specjalistycznych i zaawansowanych urządzeń ułatwiających pracę i mogą one być źródłem zagrożenia. Dlatego też znaki ostrzegawcze w gastronomii są wręcz niezbędne na przykład w okolicy automatycznych krajalnic i innych narzędzi służących do krojenia i siekania. W ich przypadku używany jest znak ostrzeżenie przed niebezpieczeństwem obcięcia palców, na którym widnieje dłoń, którą przecina ostry przedmiot.

Gastronomia to nie tylko pomieszczenia kuchenne, ale też chłodnie w których przechowuje się produkty w niskich temperaturach dla zachowania ich świeżości. Bardzo często są to osobne pomieszczenia z półkami, do których można wejść jak do standardowego pokoju. Przed wejściem do chłodni pracownik powinien zaopatrzyć się w odpowiednie środki ochronne, jak odzież ocieplana czy rękawice ochronne. O takiej konieczności informuje między innymi znak Ostrzeżenie przed niską temperaturą / warunkami zamarzania przedstawiający symbol płatka śniegu.

Kolejny ważny znak ostrzegawczy w gastronomii dotyczy śliskich powierzchni. Podczas gotowania i produkcji żywności może dojść do rozlania różnych cieczy, co stanowi bardzo duże niebezpieczeństwo dla nieświadomych pracowników. Dlatego też każde takie miejsce powinno zostać tymczasowo odgrodzone lub oznaczone na przykład przez stojak ostrzegawczy Uwaga ślisko.

 

 

Znak Nakaz mycia rąk Znak Zakaz wkładania rąk do środka Znak Nakaz stosowania czepka ochronnego
Znak Nakaz mycia rąk

Znak Zakaz wkładania

rąk do środka

Znak Nakaz stosowania

czepka ochronnego

 

 

Pozostałe znaki bhp w gastronomii

Nie tylko znaki ostrzegawcze w gastronomii są stosowane do zapewnienia bezpieczeństwa pracownikom. Często stosuje się także znaki nakazu, czyli niebieskie koła z białymi elementami. Najczęściej spotykane to nakaz mycia rąk, stosowania czepka ochronnego oraz stosowania fartucha ochronnego. Ważny jest też znak zakaz wkładania rąk do środka, który powinno umieszczać się w pobliżu pracujących maszyn i urządzeń.

W restauracjach, barach oraz zakładach produkcji i przetwórstwa żywności nie można zapominać także o instrukcjach bhp dla gastronomii i branży spożywczej. Znajdują się w nich najważniejsze informacje dotyczące bezpieczeństwa oraz zasad pracy na danym stanowisku i postępowania w sytuacjach awaryjnych.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl