Czepek gastronomiczny | Czepek kucharski
Producent
Cena
-
od
do
Czepki ochronne – jaka jest ich rola?
Czepki gastronomiczne pełnią bardzo ważną funkcję. Zabezpieczają one włosy przed przedostaniem się na zewnątrz, dzięki czemu utrzymuje się higieniczne warunki pracy. Jest to niezwykle istotne w gastronomii oraz w produkcji żywności, gdzie muszą być spełnione bardzo rygorystyczne standardy zachowania czystości. Z branżą tą związane są liczne kontrole sanitarne, dlatego też personel pracujący w kuchni, przygotowujący produkty garmażeryjne, cukiernicy oraz przedstawiciele innych zawodów związanych z przygotowywaniem jedzenia powinny zostać wyposażone w dostosowany czepek kucharski. Należy pamiętać, że nie dotyczy to jedynie kobiet oraz osób z długimi włosami. Mężczyźni także muszą nosić specjalne czepki gastronomiczne, które zapobiegną przedostaniu się włosów do żywności oraz produktów spożywczych.
Czepki gastronomiczne – komfort i wygoda dla pracownika
Najczęściej w gastronomii używa się czepków z polipropylenu. Jest on jednym z najczęściej stosowanych tworzyw sztucznych i ma swoje zastosowanie w wielu branżach. Czepki ochronne wykonane z polipropylenu przepuszczają powietrze, przez co zapewniają komfort użytkowania nawet podczas wielu godzin pracy. Są one wyposażone w wygodną gumkę, dzięki której bardzo dobrze dopasowują się do kształtu twarzy i dobrze zabezpieczają włosy przed przedostaniem się poza ochronę głowy. Dodatkowo czepek kucharski damski jest skonstruowany tak, aby pomieścić długie włosy w wygodny sposób. Dość popularne są czepki gastronomiczne z daszkiem również wykonane z polipropylenu o gramaturze 40 g/m2 i 90 g/m2. Należy pamiętać, że w celu zachowania wysokich standardów higieny taka forma ochrony głowy musi być wymieniana po każdym użyciu. Dlatego też czepki jednorazowe zazwyczaj dostępne są w opakowaniach zbiorczych po 100 sztuk. Czepki występują w standardowym białym kolorze lub mogą też być niebieskie, zielone, czerwone czy żółte. Dzięki temu można odróżnić na przykład pracowników różnych działów albo sekcji na linii produkcyjnej.
Czepki ochronne – w jakich branżach je stosować?
Zabezpieczenie włosów przed dostaniem się do produktu jest ważne nie tylko w przemyśle spożywczym. Dlatego też czepek ochronny znajdzie swoje zastosowanie także w branży kosmetycznej, farmaceutycznej, chemicznej oraz laboratoriach, czyli wszędzie tam, gdzie muszą zostać zachowane wysokie standardy sanitarne oraz należy przestrzegać zasad higieny i bezpieczeństwa pracy. Stosuje się wtedy właśnie czepki z polipropylenu lub też czepki foliowe wykonane z polietylenu.
Czapki kucharskie
W branży gastronomicznej oprócz czepków ochronnych stosuje się także czapki kucharskie. Korzystają z nich pracownicy restauracji oraz szefowie kuchni. Pełnią one nie tylko funkcję estetyczną i identyfikującą, ale służą także do ochrony głowy i zabezpieczenia włosów przed dostaniem się do przygotowywanego właśnie jedzenia. Czapka gastronomiczna zazwyczaj wykonana jest z mieszanki poliestru i bawełny. Dzięki wiązaniu dobrze przylega do głowy i występuje w kolorze białym lub czarnym.
Różne kształty czapki kucharza mogą być używane do oznaczana rangi w kuchni. Wysokie czapki zazwyczaj noszone są przez szefów kuchni i najważniejsze osoby, natomiast czapki gastronomiczne przylegające do głowy przez pozostały personel. Podobnie jak bluzy gastronomiczne są one jednym z podstawowych elementów wyposażenia osób pracujących w kuchni.
Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą i do składania zamówień na profesjonalną odzież ochronną i gastronomiczną.