Instrukcja BHP zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami
Opis
Instrukcja BHP zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami
Szkodniki magazynowe występujące w miejscu przechowywania żywności mogą spowodować zanieczyszczenie produktów bakteriami, grzybami i pleśnią. Pozostałości insektów widoczne w żywności określa się jako ciała obce. Instrukcja BHP zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami wskazuje na prawidłowy sposób przechowywania i ochrony żywności przed kontaktem ze szkodnikami. Tablica BHP powinna znajdować się w magazynie lub schowku z żywnością, w miejscu widocznym dla pracowników.
Metody ochrony przed szkodnikami określone w instrukcji BHP zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami to kontrola dostaw żywności, stosowanie lamp owadobójczych i moskitier oraz dbałość o szczelny sposób pakowania. Zaleca się korzystanie z usług sprawdzonych hurtowników oraz częstą kontrolę pomieszczeń, w których magazynowany jest towar. Oferowana tablica informacyjna powstała na podstawie obowiązujących przemysł spożywczy norm i wytycznych opracowanych przez organy nadzoru. Znajomość i stosowanie zasad BHP podlega weryfikacjom przez Państwową Inspekcję Sanitarną.