Instrukcja sanitarna pobierania i przechowywania próbek żywności w zakładzie żywienia zbiorowego
Opis
Instrukcja sanitarna pobierania i przechowywania próbek żywności w zakładzie żywienia zbiorowego
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 roku określa procedury związane z prawidłowym pobieraniem i przechowywaniem próbek żywności. Obowiązuje wszystkie punkty gastronomiczne, a znajomość przepisów jest obligatoryjna dla całego personelu. Aby praca przebiegała w zgodzie z przepisami, w widocznym miejscu powinna zostać umieszczona instrukcja sanitarna pobierania i przechowywania próbek żywności w zakładzie żywienia zbiorowego, która powstała na podstawie obowiązującego rozporządzenia. Tablica BHP zawiera najistotniejsze informacje dla pracowników w kontekście właściwego przygotowywania próbek.
Próbki żywności powinny być pobierana czystymi szczypcami i umieszczane w sterylnych pojemnikach, na których należy umieścić datę pobrania próbki. Instrukcja sanitarna pobierania i przechowywania próbek żywności w zakładzie żywienia zbiorowego określa termin oraz optymalną temperaturę przechowywania próbek. Oferowany piktogram BHP wykonany jest z trwałego materiału, a treść jest odpowiednio czytelna.