Instrukcja BHP przy uboju zwierząt i przetwórstwie mięsa
Opis
Instrukcja BHP przy uboju zwierząt i przetwórstwie mięsa
Zakłady produkcji żywności zajmujące się ubojem zwierząt i przetwórstwem mięsa zobowiązane są do przestrzegania zasad pracy i wytycznych nałożonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Zapis ogólnych zasad zawiera instrukcja BHP przy uboju zwierząt i przetwórstwie mięsa, która powinna zostać umieszczona w często uczęszczanym i widocznym dla wszystkich pracowników miejscu. Tablica BHP określa zasady higieny oraz wskazuje na prawidłowy sposób postępowania z żywnością i zwierzętami rzeźnymi.
Przedsiębiorstwa produkujące żywność dużą wagę powinny przywiązywać do przestrzegania i znajomości zasad higieny wśród personelu. Pracownicy powinni być nadzorowani i szkoleni z podstawowych wytycznych. Instrukcja BHP przy uboju zwierząt i przetwórstwie mięsa znajdująca się na terenie zakładu będzie przypominać o obowiązujących wymogach. Oferowany piktogram BHP charakteryzuje się czytelnym i trwałym nadrukiem oraz zawiera precyzyjne informacje. Tabliczka bezpieczeństwa powstała na podstawie obowiązujących zakłady spożywcze rozporządzeń.