Instrukcja BHP przy obsłudze patelni gazowej
Opis
Instrukcja BHP przy obsłudze patelni gazowej
Gastronomiczna patelnia gazowa wykonana jest najczęściej ze stali i odznacza się dużą wytrzymałością. Znacznie przyspiesza prace związane z obróbką termiczną posiłków i wpływa na jakość serwowanych dań. Ze względu na występowanie czynników niebezpiecznych, instrukcja BHP przy obsłudze patelni gazowej musi znajdować się w widocznym dla wszystkich pracowników miejscu, ponieważ określa zasady bezpiecznego użytkowania sprzętu. Tablica informacyjna wskazuje również na ścieżkę postępowania w razie wypadku lub usterki.
Obsługa patelni gazowej związana jest z możliwością poparzenia na skutek kontaktu z gorącymi tłuszczami lub nagrzanymi elementami sprzętu. Czynnikiem niebezpiecznym są również ulatniające się gazy. Instrukcja BHP przy obsłudze patelni gazowej wskazuje na prawidłowy schemat prac dotyczący przygotowania urządzenia do pracy oraz określa potrzebne czynności związane z konserwacją i czyszczeniem maszyny. Oferowany piktogram BHP powstał na podstawie specjalistycznej analizy zagrożeń na stanowisku pracy oraz specyfikacji sprzętu.