Instrukcja BHP przy obsłudze kotła warzelnego węglowo-parowego
Opis
Instrukcja BHP przy obsłudze kotła warzelnego węglowo-parowego
Kocioł warzelny to popularne urządzenie, które ułatwia proces przyrządzania potraw płynnych oraz mięs i wędlin. Cały cykl gotowania odbywa się w kotle warzelniczym, w którym dzięki rozprowadzeniu temperatury w sposób równomierny potrawy przygotowywane są szybko i bez ryzyka przypalenia. Instrukcja BHP przy obsłudze kotła warzelnego węglowo-parowego musi znajdować się przy stanowisku pracy w niewielkiej odległości od maszyny, ponieważ zawiera szereg niezbędnych informacji odnośnie prawidłowej obsługi sprzętu. Tablica BHP wskazuje również na procedury postępowania w razie wypadku lub usterki.
Obsługa kotła obarczona jest ryzykiem poparzenia gorącym tłuszczem lub na skutek kontaktu z nagrzaną pokrywą. Ważne jest zatem, aby pracownik stosował środki ochrony osobistej, takie jak fartuch ochronny i rękawice. Kluczowe jest również zapoznanie się z informacjami, które zawiera instrukcja BHP przy obsłudze kotła warzelnego węglowo-parowego. Oferowany piktogram BHP powstał w oparciu o profesjonalną analizę ryzyka.