![BHP w gastronomii - jakie oznakowania zastosować?](/userdata/public/news/images/155.jpg)
Instrukcje BHP dla sektora spożywczego
W zakładach produkujących środki spożywcze należy przestrzegać ustaw dotyczących zasad BHP oraz wymagań higieniczno–sanitarnych. Właściwe oznakowanie przedsiębiorstw za pomocą znaków ostrzegawczych w gastronomii znacznie usprawnia pracę oraz wpływa na zmniejszenie częstotliwości usterek, awarii i wypadków, co z kolei gwarantuje ciągłość prac. Jakie instrukcje BHP gastronomia należy zatem stosować i w jakim zakresie?
Przepisy sanitarne dla gastronomii
Dużą wagę dla właściwego funkcjonowania przedsiębiorstw gastronomicznych mają zasady higieny. Zachowanie czystości w zakładzie i w jego otoczeniu wpływa na jakość finalnego produktu oraz podlega kontrolom przez organy nadzoru. Istotną funkcję spełnia instrukcja BHP utrzymania higieny otoczenia zakładu, która opisuje właściwy przebieg prac porządkowych oraz ich częstotliwość. Kluczowe są również kwestie związane z higieną pracowników oraz stosowaniem przez nich środków ochrony osobistej. W każdym pomieszczeniu socjalnym powinna znajdować się instrukcja mycia i dezynfekcji rąk, która przypomina o obowiązku mycia dłoni oraz wskazuje konieczność zachowania czystości. Instrukcje BHP sanitarne dla przemysłu spożywczego pełnią ważną funkcję informacyjną i pomagają w przestrzeganiu zasad higieny.
![]() |
![]() |
![]() |
Nakaz mycia rąk |
Nakaz stosowania fartucha ochronnego |
Nakaz stosowania czepka ochronnego |
Instrukcje BHP dla magazynów żywności
Prawidłowe przechowywanie żywności jest kluczowe w celu uzyskania wysokiej jakości produktu. Ważne jest zatem zapewnienie właściwej temperatury dla półproduktów oraz kontrole surowców podczas dostaw, o czym informują znaki BHP dla magazynów żywności. Kwestie czystości w magazynach są regulowane przez organy nadzoru oraz podlegają częstym kontrolom. Przydatna w tym kontekście jest instrukcja BHP mycia i dezynfekcji pomieszczeń magazynowych, która wskazuje na właściwy sposób stosowania substancji chemicznych do mycia powierzchni, mających kontakt z żywością. Osobną kategorią jest profilaktyka insektobójcza, w ramach której należy stosować lampy owadobójcze a w oknach zawiesić moskitiery. Instrukcja BHP zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami zawiera kompleksowe informacje o przeciwdziałaniu skutkom pojawienia się szkodników magazynowych.
Instrukcje BHP dla gastronomii przy obsłudze specjalistycznego sprzętu
Instrukcje BHP dla przemysłu spożywczego zawierają szereg istotnych informacji dla pracowników dotyczących prawidłowej obsługi sprzętu. Wskazują na czynniki niebezpieczne, takie jak możliwość poparzenia nagrzanymi elementami maszyny lub gorącym tłuszczem oraz porażenia prądem. Opisują również właściwy sposób przygotowania urządzeń do pracy oraz ścieżkę postępowania w razie wystąpienia nieprawidłowości w działaniu maszyny. Instrukcja BHP mycia, czyszczenia i dezynfekcji maszyn, urządzeń i sprzętu produkcyjnego dodatkowo określa właściwy sposób przeprowadzenia prac porządkowych, wskazując na prawidłowy zakres stosowania środków czystości przy uwzględnieniu specyfikacji technicznych maszyn.
![]() |
![]() |
![]() |
Instrukcja BHP przy obsłudze piekarnika |
Instrukcja BHP przy obsłudze maszyn do zmywania naczyń |
Instrukcja BHP przy obsłudze stołu podgrzewczego |
Dobra praktyka higieniczna – co to jest?
GHP, czyli Good Hygiene Practice to zbiór zasad dotyczących działań mających na celu zapewnienie warunków higienicznych na wszystkich etapach produkcji i obrotu żywnością, co ma zapewnić bezpieczeństwo żywności. Instrukcja BHP - Instrukcja dobrej praktyki higienicznej zawiera kompleksowy opis zasad GHP. Dobra praktyka higieniczna ma szeroki zakres oddziaływania i dotyczy stanu technicznego budynków, funkcjonalności pomieszczeń i ich właściwego zagospodarowania, stanu technicznego maszyn oraz prawidłowego sposobu ich mycia i dezynfekcji. Oprócz tego wskazuje na normy jakości używanej w zakładzie wody, procedur usuwania ścieków i odpadów, wymaganych kwalifikacji pracowników oraz profilaktyki insektobójczej.